آزمایشگاه پرینت سه بعدی خودروسازی SEAT این هفته بازگشایی شد. این آزمایشگاه در مرکز توسعه پروتوتایپ SEAT، در کارخانه اصلی آنها در Martorell در بارسلون اسپانیا واقع شده است. مانند دیگر خودروسازانی که به پرینت سه بعدی روی آورده اند، SEAT هم امیدوار است که فعالیت های تولیدی خود را با تکنولوژی AM برای پروتوتایپینگ، ساخت سریع ابزار و همچنین محصولات تولیدی نهایی بهبود دهد.
SEAT خود را به 9 پرینتر از جمله تکنولوژی های powder bed fusion، Material jetting و Filament deposition مجهز کرده است. این مجموعه امکان تولید طیف گسترده ای از قطعات کاربردی و زیبا را فراهم خواهد کرد.
این آزمایشگاه 24 ساعت در روز و 7 روز هفته در حال فعالیت است و در حال حاضر، روزانه 50 قطعه تولید می کند که بیش از 80 کیلوگرم نایلون و 12 حلقه فیلامنت در ماه است.
Norbert Martin، مدیر این آزمایشگاه پرینت سه بعدی می گوید:”یکی از مزایا این است که ما می توانیم از بی نهایت هندسه استفاده کنیم و هر نوع طرحی را، هر چند دشوار، با دقت بالا تولید کنیم. و همه در مدت زمانی که با روش های عادی غیرممکن است”.
SEAT به یکی از مزایای اصلی این تکنولوژی که کاهش زمان تولید پروتوتایپ ها در مقایسه با فرآیند قالب گیری تزریقی سنتی است، اشاره می کند.
Martin می گوید: “با تکنولوژی های سنتی، تولید چنین قطعاتی هفته ها به طول می انجامد در حالی که با پرینت سه بعدی این زمان به یک یا دو روز تقلیل می یابد.”
“این به ما این امکان را می دهد که چندین نسخه را در یک هفته بسازیم، ارزیابی کنیم و اصلاحات را جهت بهبود قطعه اعمال کنیم.”
در حالی که پیش بینی می شود 80٪ از زمان ماشین کاری به تولید پروتوتایپ قطعات اتومبیل و قطعات سفارشی در تعداد کم برای نمایشگاهها اختصاص دارد، اما این مرکز در مبارزه با ویروس کرونا دست یاری دراز کرده است و به تولید ماسک و شیلد صورت و در بازکن پرداخته است.
مانند بسیاری از تولیدکنندگان اتومبیل، SEAT هم دارای کاتالوگ بلند و بالایی از قطعاتیست که به دلیل گذشت زمان دیگر تولید نمی شوند. از این رو این شرکت هم در صدد استفاده از پرینت سه بعدی جهت تولید این قطعات قدیمی برآمده است.
Martin می گوید: “برای مثال اگر به قطعات یكی از مدلهای قدیمی ما نیاز پیدا کردید كه دیگر تولید نمی شود؛ ما می توانیم آن را برای شما پرینت كنیم.”
ممکن است بپرسید “چرا حالا؟” آیا SEAT به تازگی پرینت سه بعدی را کشف کرده است؟
مشخص نیست چرا اکنون، اما در اوایل سال جاری، SEAT اعلام کرد که ماشین CUPRA Leon Competición اش با انواع مختلفی از قطعات پرینت سه بعدی تولید می شود.
قطعات پرینت سه بعدی این ماشین مسابقه شامل آینه های بغل، ماژول کنترل مرکز فرمان، دریچه های هوای کاپوت و ورودی های ترمز و خنک کننده ی آب است. برای این قطعات SEAT از فناوری Multi Jet Fusion کمپانی HP استفاده کرده است. علاوه بر قطعات سبک وزن و کاهش زمان تولید پروتوتایپ ها با استفاده از پرینت سه بعدی، SEAT همچنین قابلیتی را به آینه درب ماشین اضافه کرده است: دریچه های ورودی هوا به داخل کابین، برای خنک نگه داشتن راننده!با این اوصاف آیا در آینده شاهد قطعات پرینت سه بعدی در مدل های تولیدی خواهیم بود؟در حال حاضر با توجه به سرعت کم پرینت سه بعدی در مقایسه با توان بالای خطوط تولید اتوموبیل سازی ها، بعید به نظر می رسد.