تعداد زنبورها به ویژه در انگلستان رو به کاهش است و این تقریباً برای هر کسی که غذا می خورد خبر بدی است. تیمی از محققان دانشگاه Lancaster طرح لانه های زنبور پرینت سه بعدی را به منظور افزایش زنبورها ارائه کرده اند و امیدوارند به این طریق بتوانند در رابطه با این موضوع به عموم آگاهی رسانی کنند.
این تیم از علاقه روزافزون مردم به طبیعت در دوران پندمی استفاده کرده و اولین “BeeBox” مجهز به وب کم جهان را طراحی کرده است که نه تنها موجب تشویق افراد به توجه به زنبورها می شود بلکه امکان بررسی نزدیک تر زیست زنبورها را برای محققین فراهم می آورد.
این لانه های زنبور، که با پلاستیک بازیافتی پرینت خواهند شد، طراحی شده اند تا هم امکان نصب بر روی درختان را داشته باشند و هم روی زمین؛ زیرا زنبورهای مختلف زندگی در سطوح مختلفی را ترجیح می دهند.
“یکی از بزرگترین ایراداتی که من همیشه به مسئله ی حفاظت از زنبورها و وارد کرده ام این است که همیشه برای آنها غذا فراهم کرده و کاشته ایم، اما به ندرت در زمینه ی لانه سازی برای این زنبورهای وحشی فعالیتی کرده ایم.” دکتر Philip Donkersley متخصص زنبور در دانشگاه Lancaster
می توانید این BeeBox / لانه های زنبور پرینت سه بعدی های پرینت شده را در تصویر زیر مشاهده کنید.
این لانه ها به نحوی طراحی شده اند که محیط راحتی برای زنبور ملکه فراهم کنند، تا موجب رشد کندوها شود. استفاده ی زیاد از سموم در مناطق سبز و پروسه های کشاورزی شدید در انگلستان منجر به از بین رفتن 25 گونه زنبور بومی انگلستان شده است.
اخیرا به دلیل افزایش علاقه به زنبورداری، زنبور عسل تنها گونه ی زنبور در انگلستان است که با افزایش جمعیت روبه رو شده است. بقیه در حال کاهش هستند و هشت گونه در خطر انقراض. به علاوه، این کشور در 80 سال گذشته شاهد انقراض دو گونه زنبور نیز بوده است.
Donkersley می گوید: “در حال حاضر ایده ی “save the bees” میان مردم با محبوب زیادی مواجه شده است. همه می دانند که زنبورها در بحران هستند. و از این طریق می توان مستقیماً به زنبورها کمک کرد و در عین حال آنها را تماشا کرد و از نحوه ی زیست شان آگاهی کسب کرد.”
محققین در حال حاضر چهار پروتوتایپ از این لانه ها را در مزرعه ای جاگذاری کرده اند و فعالیت زنبورها را از طریق وب کم مادون قرمز زیر نظر گرفته اند. (بنابراین نیازی به روشن کردن جعبه با نور مرئی نیست).
می توانید ویدئو ها را در کانال این پروژه در این لینک مشاهده کنید.
این لانه های زنبور پرینت سه بعدی به اندازه ای محکم و با دوام هستند که فضای خارجی را تاب بی آورند؛ از این رو می توان آنها را در مکان های مختلف، حتی مدفون در زیر خاک نیز قرار داد.