تکنولوژی های پرینت سه بعدی بسیار پرطرفدار شده اند و تمامی صنایعی که به نحوی در حال بهره برداری از این تکنولوژی هستند؛ مصداق این موضوع هستند. صنایعی چون هوافضا، پزشکی، ساخت و ساز و ورزش. کاربرد پرینت سه بعدی در ورزش به ورزش های محدودی خلاصه نمی شود و برعکس از موج سواری و گلف گرفته تا اسکی، در هر ورزشی می توان نشانی از این تکنولوژی را یافت. گرچه تکنولوژی AM به دلیل ویژگی اش در تولید قطعات کاملا سفارشی و شخصی سازی شده، اغلب در تولید انواع گوناگون امکانات محافظتی استفاده می شود. در ادامه تعدادی از بهترین کاربردهای پرینت سه بعدی در ورزش را جمع آوری کرده ایم.
اعضای مصنوعی برای دوچرخه سوار
اهمیت تکنولوژی های پرینت سه بعدی و دست آورد های آن ها در ورزش، در مسابقات پارالمپیک تابستانی 2016 هم نمایان شد. Denise Schindler، دوچرخه سوار آلمانی با استفاده از پای مصنوعی پرینت سه بعدی موفق به کسب مدال نقره و برنز در مسابقات پارالمپیک 2016 شد. با همکاری کمپانی نرم افزار Autodesk و تولیدی اعضای مصنوعی Reha-Technik Wellmer او توانست پروسه ای را توسعه دهد که طی آن اندام قطع عضو شده به لطف اسکن لیزری به صورت دیجیتالی قابل اندازه گیری و مدل سازی است. سپس توسط پرینتر سه بعدی پرینت می شود.
ماشین های مسابقه ای Chevrolet با قطعات پرینت سه بعدی
در اکتبر 2020، Chevrolet اعلام کرد که ماشین های مسابقه ایش با قطعات پرینت سه بعدی، در طول فصل موفق به طی مسافتی حدود 130 هزار کیلومتر شده اند. این کمپانی اتوموبیل سازی مانند کمپانی مادرش، GM، از تکنولوژی تولید افزایشی در قلب توسعه ی ماشین هایش، هم در قسمت پروتوتایپ سازی و هم مرحله ی تولید استفاده می کند. این کمپانی در سال 2020، دو corvette جدید وارد مسابقات کرد که هرکدام 75 قطعه ی پرینت سه بعدی داشتند.
ماسک فوتبال پرینت سه بعدی Cavendish Imaging
Cavendish Imaging یک کمپانی مقیم لندن است که ماسک هایی تولید می کند که بازیکنانی که دچار جراحت در ناحیه ی صورت می شوند را قادر به ادامه ی بازی می کند. با استفاده از نرم افزار پرینت سه بعدی، صورت بازیکن اسکن می شود و متناسب با صورت ماسک پرنت سه بعدی می شود. این قابلیت از عدم فعالیت بازیکنان و همینطور آسیب های احتمالی بعدی جلوگیری می کند. این ماسک ها پیش از این توسط بازیکنان حرفه ای مشهوری چون John Terry و Sergio Ramos مورد استفاده قرار گرفته است.
کلاه ایمنی دوچرخه سواری پرینت سه بعدی HEXR
اغلب کلاه ایمنی دوچرخه سواری از فوم درست می شوند که در واقع آن گونه که باید، سطح بالایی از امنیت را در صورت ضربه خوردن فراهم نمی کند. Jamie Cook، مؤسس HEXR به این فکر کرد که وقت تغییر فرارسیده و دقیقا در همان زمان کمپانی خود با هدف تولید کلاه های ایمنی دوچرخه سواری پرینت سه بعدی تولید شده از پلی آمید را آغاز کرد. این کلاه ها کاملا شخصی سازی شده هستند و می توانند با اسکن سر مشتری، راحتی حداکثری را فراهم کنند.
چوب های گلف پرینت سه بعدی KING Supersport-35
چوب های گلف پرینت سه بعدی KING Supersport-35 از فولاد ضد زنگ توسط Cobra Golf و با همکاری HP و SIK golf ساخته شده اند. در حالی که بدنه ی پرینت سه بعدی و طراحی شبکه ای آن، سبب وزن بهینه و بیشترین میزان MOI به شکل تیغه ای می شود؛ به لطف SIK Face Technology پاتر قادر به ایجاد دقیق ترین رول برای هر ضربه است.
دوچرخه های پرینت سه بعدی Superstaka
اگر طرفدار دوچرخه سواری هستید احتمالا این پروژه را هم دوست خواهید داشت. Superstaka دوچرخه ای تولید کرده که تماما با دستگاه کامپوزیت Arevo پرینت سه بعدی شده است. بدنه با فیبر کربن طراحی شده؛ متریالی که به وزن کم و استحکامش معروف است. کمپانی ادعا کرده وزن این دوچرخه کمتر از دو بطری آب و یا چیزی در حدود 1.3 کیلوگرم وزن دارد.
تخته ی موج سواری پرینت سه بعدی Wyve
ورزش دیگری که می توان در آن ردپای پرینت سه بعدی را دید؛ موج سواری است. Wyve یک استار آپ فرانسوی با هدف توسعه ی تخته های موج سواری به وسیله ی AM است. نکته ی جالب این پروژه در مرحله ی تولید است که علاوه بر قابلیت شخصی سازی، طراحی شفاف منحصر به فردی نیز دارند. همچنین کمپانی اعلام کرده است که تخته ها را از پلاستیک بازیافت شده تولید می کند و به این گونه تولیداتش را دوست دار محیط زیست نگه می دارد.
کفش دو پرینت سه بعدی
کفش های ورزشی پرینت سه بعدی اتفاق جدیدی نیستند. هر روزه به تعداد کمپای های خوب کفش ورزشی که از این تکنولوژی استفاده می کنند افزوده می شود مانند Nike و Reebok. کفش های 4D Fusion شرکت Adidas هم که در ماه ژانویه عرضه شدند؛ پرینت سه بعدی هستند. دلیل این رویکرد گشترده به پرینت سه بعدی هم مشخص است؛ امکان شخصی سازی کفش ها.
پوتین های اسکی پرینت سه بعدی
افرادی که به دنبال کفش های اسکی می گردند اغلب دو انتخاب دارند؛ پوتین های حرفه ای یا راحت. پوتین های راحت معمولا بیش از حد آزاد هستند و کنترل کافی در اختیار ورزشکار قرار نمی دهند. اما با استفاده از پرینت سه بعدی، هردوی این فاکتور ها در نظر گرفته می شود و کفش هایی مناسب با سایز پای هر فرد تولید می شود. همچنین عدم وجود سگگ روی این کفش ها، گردش خون را بهبود می بخشند.
کلاه ایمنی Riddell Speedflex Precision
ایمنی از نکات کلیدی کلاه ایمنی است و زمانی که در ورزشی چون فوتبال آمریکایی هم باشید اهمیت آن بیشتر می شود. از همین رو Riddell با همکاری Carbon اولین کلاه ایمنی فوتبال پرینت سه بعدی را تولید کردند. در حال حاضر این کلاه از بهترین ها در NFL شمرده می شود. این کلاه دارای یک رویه ی شبکه ای پرینت سه بعدی است که با تکنولوژی DLS کمپانی Carbon پرینت می شود. از دلایل عملکرد خوب این کلاه همان مسئله ی آشنای شخصی سازی است.
محافظ دندان پرینت سه بعدی
Guardlab یک کمپانی آمریکایی است که برای ورزشکاران در زمینه های متعدد مانند بکس، فوتبال، هاکی و … محافظ دندان پرینت سه بعدی تولید می کند. با استفاده از اسکن سه بعدی دندان های فرد و سپس پرینت مدل به دست آمده، محافطی کاملا مناسب با فک فرد ساخته می شود.
کلاه ایمنی هاکی پرینت سه بعدی تأیید شده توسط NFL
در پروژه ای دیگر، Carbon با همکاری CCM Hockey برای ایجاد تغییراتی در دیزاین کلاه های ایمنی هاکی که به مدت 50 سال به شکل ثابتی باقی مانده بودند؛ همکاری کردند. با استفاده از تکنولوژی DLS کمپانی Carbon، این دو شرکت موفق به تولید اولین کلاه پرینت سه بعدی با مدرک NHL شدند. طراحی شبکه ای این کلاه امکان عبور هوا، راحتی و خاطیت ارتجاعی فوق العاده ای به آن داده است و همچنین شخصی سازی آن ها راحتی ورزشکار را فراهم می کند. این کلاه ها از فصل 2021 بازی های NHL توسط بازیکنان مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
منبع: 3dnatives.com