در سال 2020 میلادی، یک سانحه ی نشت گاز در یک نانوایی در نوار غزه، فلسطین، منجر به جهنمی شد که 25 کشته و ده ها مجروح به جا گذاشت. از این رو برای کمک به نجات یافتگان سانحه، متخصصین پزشکی MSF ( Medical Sans Frontiers ) در کلینیک خود در غزه، به سراغ تکنولوژی پرینت سه بعدی رفته اند تا با استفاده از ماسک های فشاری پرینت سه بعدی جهت تسریع بهبود زخم های صورت مجروحین، به آن ها کمک کنند.
می توانید این ماسک پلاستیکی را در تصویر زیر مشاهده کنید.
Izdihar al-Amawi و دخترش، هر دو دچار سوختگی در ناحیه ی صورت شدند. اکنون هر دوی آن ها با استفاده از این ماسک های فشاری پرینت سه بعدی بهبود پیدا کردند.
این ماسک ها بخشی از پروژه ای بزرگتر از MSF هستند؛ که هدف آن تولید ماسک ها و اعضای مصنوعی پرینت سه بعدی مختص مجروحین سوانح سوختگی است؛ و تا به حال موفق شده اند به بیش از 100 بیمار خدمت رسانی کنند.
این پروژه تا به حال بیمارانی از چندین کشور را درمان کرده است؛ از جمله یمن، عراق، سوریه، فلسطین، اردن و هایتی. و از زمان شروع این پروژه، در غزه هم، این ماسک های پرینت سه بعدی را در اختیار بیش از 20 بیمار قرار داده است.
این بنیاد توسط شرکای صنعتی ای حمایت می شود که سخت افزارها و نرم افزارهای اسکن سه بعدی را برای این پروژه فراهم آورده اند تا در کوتاه ترین زمان قادر به اسکن صورت بیمار در فضای CAD باشند.
پروسه ی درمان هر بیمار با ارزیابی جراحت آن ها و نیاز و یا عدم نیازشان به ماسک های فشاری آغاز می شود و انتظارات بیمار از درمان بررسی می شود.
سپس اسکنر سه بعدی، هندسه ی صورت بیمار را اسکن می کند؛ سپس داده ها به متخصص سوختگی در بیمارستان Leon Berard در فرانسه و یا سایر اعضای تیم MSF جهت آماد سازی داده ها برای تولید ماسک منتقل می شود.
سپس فایل آماده ی ساخت ماسک سفارشی به کلینیک برگردانده می شود؛ پرینت و به سرعت آماده ی انتقال به بیمار می شود.
وجود متخصصین از راه دور، به این پروژه ارزش ویژه ای می بخشد؛ زیرا که درمان سوختگی یک فرآیند دراز مدت است و نیازمند متخصصین و تجهیزاتی است که در بسیاری از نقاط جهان در دسترس نیستند.
روش سنتی تولید این ماسک ها بسیار زمان گیر است و مستلزم اندازه گیری های دستی بسیاری است که دقت عملیات را کاهش می دهد. طبیعتا این روند تکرار شونده برای راحتی بیمار مطلوب نخواهد بود.
با اسکن غیر تماسی صورت، می توان هندسه ی صورت بیمار را بدون هر گونه تماس فیزیکی با استفاده از ابزارهای اندازه گیری به دست آورد. پس از آماده سازی فایل، محصول برای اولین بار و مختص بیمار تولید می شود.
ماسک های فشاری پرینت سه بعدی با صاف ولطیف نگه داشتن پوست به بهبود سریع تر صورت کمک و از ایجاد زخم های بیشتر جلوگیری می کنند. شفافیت ماسک ها نیز برای پزشک امکان بررسی پروسه ی بهوبود را فراهم می کند.
به لطف پرینت سه بعدی، دست اندر کاران پروژه ی MSF توانسته اند ضمن حفظ کیفیت و عملکرد ماسک های فشاری، زمان این پروسه را کاهش و راحتی بیماران را افزایش دهند.
“زخم های ما به لطف این مماسک ها، رو به بهبود هستند.” Izdihar al-Amawi